Τα "έξυπνα συμβόλαια" (smart contracts) που θα διέπουν την σχέση όσων συναλλάσονται με οποιονδήποτε τρόπο στο νέο ίντερνετ ανταλλάσσοντας κάτι, οτιδήποτε, μεταξύ τους (π.χ τον χρόνο που αναλώνει κάποιος για να δει μια διαφήμιση που ο ίδιος επιλέγει ή τον χρόνο που αντίστοιχα θα πληρώνει σε ένα δημοσιογράφο για να διαβάσει μια είδηση που έχει παράγει ή τον τρόπο που συμμετέχει σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία κλπ)
Την επιβράβευση-πληρωμή των χρηστών από τους παραγωγούς πχ μιας διαφήμισης για να προσελκύσουν το κοινό με μία μορφή "κρυπτονομισματος" ανταλλαξιμου με πχ εκπτώσεις αγοράς προϊόντων του διαφημιζόμενου. Ή, αντίστοιχα, με το δικαίωμα μέσω αυτών για την πληρωμή έναντι της ανάγνωση μιας είδησης του δημοσιογράφου, που διακινήθηκε χωρίς κανένα μεσάζοντα!
Ίντερνετ χωρίς μεσάζοντες δηλαδή! Πολύ πιο κοντά στο όραμα των αρχικών δημιουργών του αρχικού ιντερνετ Lee, Δερτουζου και Μητακιδη.
Οι πρώτες επιπτώσεις από αυτές τις αλλαγές θα είναι καταλυτικές και για την εξέλιξη της (ψηφιακής) οικονομίας και του εμπορίου, στο τέλος της εποχής των δικτατορίσκων τύπου Ζουκεμπεργκ και της σημερινής φάμπρικας που έχουν χτίσει πουλώντας data.
Ήδη έκαναν την εμφάνιση τους και νέου τύπου εταιρίες ... χωρίς διοίκηση (θα τις ακούτε από εδώ και τώρα ως DAO- Decentralized Autonomous Organisation). Κανονικές εταιρίες με καταστατικά, κεφάλαιο, εργαζόμενους και εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας αλλά χωρίς Διοικητικό συμβούλιο και managers! Τα πάντα ρυθμίζονται από αυτά τα smart contracts. Όσο δε για αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται για έκτακτα και τρέχοντα, γι αυτά αποφασίζουν οι μέτοχοι (ή συνεταιριστές αντίστοιχα) μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών διαρκών γενικών συνελεύσεων.
Αυτός ο βαθμός αυτοματοποίησης της διοίκησης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αποφάσεις με κριτήριο την διαφθορά, που συνήθως κρύβεται στα ανώτατα κλιμάκια λήψης αποφάσεων αυτών των οργανισμών κάθε τύπου (ιδιωτικών, δημοσίων και της κοινωνικής οικονομίας).Κάποιες από αυτές ήδη αναπτύσσονται για να καλύψουν το κενό των τραπεζών, που αδυνατούν να παρακολουθήσουν αυτή την τεχνολογική εξέλιξη χωρίς να αυτοκαταστρέφονται.
DeFi (Decentrilized finance) λέγεται ο νέος αντίστοιχος κλάδος που αναπτύσσεται, που δεν έχει κανένα λόγω πλέον να παράγει χρήμα από δάνεια, όπως γίνεται σήμερα (μετά το 71) αλλά smart contracts αγοραπωλησίας του νέου τύπου μέσων συναλλαγής. Δηλαδή θα δανείζουν ή θα δανείζονται κάτι που θα αντιστοιχεί σε κάτι πιο πραγματικό. Ένα ανταλλάξιμο μέσο συναλλαγών που αντικρίζεται είτε με ελεύθερο χρόνο ή με κάποιον άλλο δείκτη της πραγματικής οικονομίας (πχ τις kWh που παράγονται από ΑΠΕ ή πιστοποιούνται σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ή με την αξία μιας διαμοιραζόμενης πατέντας ή ενός έργου τέχνης κλπ).
Και πριν πείτε " έλα ρε, αυτά που λες δεν γίνονται" ρίξτε μια ματιά στους Economic Times και το Forbes και σε δυο ερευνητικά papers επέλεξα ως ενδεικτικά , για να δείτε πού πάει το πράγμα, πως και με ποια ταχύτητα. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο συναλλαγών, προκύπτουν αμέσως μερικές ακόμα κολοσσιαίες ανακατατάξεις:
Tα κράτη θα έχουν λόγω ύπαρξης πλέον μόνο ως ρυθμιστές των κανόνων για την προστασία των πολιτών από την ... ανωνυμία που τους προσφέρει το νέο ιντερνετ.(όπως το κανονιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης σχετικά).
Τα κράτη θα φορολογούν προφανώς τις συναλλαγές στο νέο μέσω για να εισπράξουν όμως κάποιο... κρυπτονομισμα. Τόσο περισσότερο πλούσιο θα είναι ένα κράτος όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα μπορούν να διαθέσουν οι πολίτες του στο νέο διαδίκτυο και για την συμμετοχή τους στα κοινά.
Τα κράτη δεν θα αργήσουν να ανακαλύψουν τον νέο σύστημα κανόνων για να επιβιώσουν και τα ίδια. Θα αναγκαστούν πχ να επιβραβεύουν τους πολίτες για την συμμετοχή τους στα κοινά και σε ψηφοφορίες! "Ο θάνατος του δημοσκόπου" το νέο θεατρικό που θα ανέβαζε ο Άρθουρ Μίλερ, αν ζούσε ακόμα...
Δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και τα Decentralized Autonomous Political Parties (DAPP) όπου και σε αυτά το καταστατικό, τα πολιτικά προγράμματα και οι αρχές δομούνται επί smart contracts, η δε λήψη αποφάσεων σε εσωτερικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Η δε παραγωγή πολιτικής πιο αποκεντρωμένη απ' ότι σήμερα, που περιορίζεται συνήθως ανάμεσα στους διαθέσιμους και τους φίλους των διοικούντων μόνο της πρωτεύουσας. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και πριγκίπισσες της πολιτικής, αυτούς ξέρετε που θεωρούν τα καταστατικά, τα προγράμματα και τις ψηφισμένες θέσεις ως κάτι το ανούσιο. Για να καθαρίσουν τα κονέ και οι διαπλοκές στο τέλος, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο.
Ήδη λειτουργεί έτσι πετυχημένα το Εργατικό Συνδικάτο Σοσιαλιστών εργαζομένων του Ισραήλ (16.000 ενεργά μέλη), πιστωτικός συνεταιρισμός στην Σουηδία και άλλοι, προσδίδοντας και άλλο περιεχόμενο στην έννοια της συμμετοχής στα κοινά.
Κάποια κράτη, όπως η Κίνα, που έχουν αντιληφθεί που πάει το πράγμα από το 14, διευκολύνουν ήδη την ανάπτυξη των τεχνολογικών τους υποδομών για αποκεντρωμένες (decentralized) υπηρεσίες πάνω σε δίκτυα blockchain.
Αντίφαση ε;;;
Το συγκεντρωτικό ΚΚΚ πριμοδοτεί την αποκέντρωση! Απαγορεύουν όμως σε όλο το δίκτυο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της χώρας, και όπου επεκτείνεται σιγά αλλά σταθερά, και επί του Νέου δρόμου του μεταξιού (ΟΒR) τις συναλλαγές με άλλο ψηφιακό μέσο πέραν του e-γουαν που ήδη κυκλοφορεί εξωτραπεζικό ανάμεσα σε 700εκ ηλεκτρονικά πορτοφόλια Κινέζων. Με το ιδιο "νόμισμα" θα είναι και τα δάνεια που θα χορηγεί η Κινα στις χώρες επί του δρόμου του μεταξιού για έργα υποδομής. Και έτσι διεισδύει χωρίς αντίπαλο και χωρίς να ρίξει ούτε μια τουφεκιά.
Η δύση δεν έχει να αντιτάξει, προς το παρόν, κάτι αντίστοιχο ως υποδομή αφού "χασομέρισε" πολύ με τον Τραμπ ή τις εμμονές των νεοφιλελέ ηγετισκων της ΕΕ πάνω στις παλιές ιδέες περί δημοσιονομικής σταθερότητας και τις λοιπές δεινοσαυρικές αηδιες που ακόμα προσπαθούν να σώσουν τις τράπεζες παράγοντας νέα δάνεια διαρκώς. Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, καλείται τώρα να πληρώσει το τίμημα ως ουραγός.
Οι bigtech εταιρίες του σημερινού διαδικτύου αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Και το ξέρουν! Έτσι θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον μεταλλαγμένες σε εταιρίες πρόσβασης σε εικονικές πραγματικότητες (metaverse), μπας και συγκρατήσουν έτσι το σημερινό τους κοινό και καταφέρουν να τους πουλήσουν το δικό τους ψηφιακό μέσο συναλλαγών. Όπως το diem , ή το κρυπτονόμισμα της Αmazon, που προς το παρόν είναι συνδεδεμένα με το δολάριο.
Το αν θα επικρατήσουν ή όχι (για να γίνουν έτσι οι πραγματικοί κυρίαρχοι του πλανήτη) δεν εξαρτάται πλέον από αυτές! Για πλάκα νομίζετε ότι ανταλλάσσει ήδη ο Bill Gates τα ωραία του δολάρια με χωράφια (έχει ήδη 240εκ στρέμματα) και οι απανταχού σημερινοί φραγκάτοι με πάγια, έστω και μικρομεσαίων, που τους εξωθούν οι σημερινές τράπεζες σε πτωχεύσεις;;
Και εδώ οφείλω να ρωτήσω τι θέση λαμβάνει η Ελλάδα σε όλα αυτά τα επερχόμενα, που ΔΕΝ μπορούν να ανακοπούν;;
Όταν αντιληφθεί ότι το νέο πεδίο της πολιτικής μάχης δεν είναι πλέον κάποια νομισματική ένωση τύπου ΕΕ αλλά το διαδίκτυο και ο αγώνας για την δημιουργική ανάπτυξη του ελεύθερου χρόνου των πολιτών, με στόχο την συμμετοχή τους στα κοινά (μέσω ίσως και DAO πολιτικών σχηματισμών αποθέωσης των ιδεών του Κορνήλιου Καστοριάδη...) και η ανάπτυξη των δικών τους, από τα κάτω, επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας. Τότε ας έρθει να μας τα πει με κανένα σχέδιο Ελλάδα 3.0.
Εγώ πάντως θα είμαι κάπου εδώ πιο πέρα, κάνοντας και σχεδιάζοντας επί όλων αυτών το κατά δύναμην. Και εκλαϊκευοντας τα τεχνολογικά, αυτά που σηματοδοτούν τα επερχόμενα και τα νέα προβλήματα και διακυβεύματα, που αφορούν πλέον την ουσία του μικρού μας κόσμου .
From Technology to Society: An Overview of Blockchain-Based DAO...
A comparative analysis of the platforms for decentralized autonomous organizations in the Ethereum blockchain...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου